نقش سنگ در استحکام و زیبایی نما

در این مقاله قصد داریم تا در مورد استفاده از سنگ در نمای ساختمان در بخش‌های مختلف صحبت کنیم. پس اگر به این موضوع علاقمند هستید تا پایان با ما همراه باشید.

از قدیم الایام تا به حال کاربرد سنگ در صنعت ساختمان سازی، مورد استقبال قرار گرفته است. با پیشرفت روز افزون صنایع و تولید مصالح گوناگون، هنوز هم سنگ‌ها یکی از پرکاربردترین و محبوب‌ترین انواع مصالح ساختمانی به حساب می‌آیند. چون سنگ‌ها از مقاوم‌ترین و سرسخت‌ترین نوع متریال در طبیعت بودند، بشر از همان ابتدا آنرا مورد اهمیت قرار می‌داد.

سنگ‌ها انواع متعددی دارند که هر کدام برای هدف خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرند. یعنی علاوه بر استفاده از آنها در نمای داخلی و خارجی، به عنوان یکی از مهم‌ترین مصالح برای ساخت بنا به کار برده می‌شوند. در ادامه قصد داریم در مورد سنگ و نقش آن در زیبایی نمای ساختمان صحبت کنیم.

استفاده از سنگ در نمای ساختمان و نقش آن در طراحی بخش‌های مختلف

به دلیل اهمیت طراحی ساختمان و نما انتخاب مصالح کاربردی و متناسب با آن از دقت و توجه بالایی برخوردار است. سنگ‌ها در هر کدام از قسمت‌های منزل نقش خاصی را ایفا می‌کنند. مثلا استفاده از سنگ برای بازسازی نمای داخلی ساختمان، می‌تواند جلوه بی‌نظیری به دکوراسیون منزل شما بدهد. در ادامه به مهمترین استفادهای سنگ در بخش‌های مختلف ساختمان می‌پردازیم.

استفاده از سنگ در طبقه‌ها و پله‌ها

پله‌ها و طبقه‌ها به دلیل اینکه مدام در حال استفاده هستند، بیشتر در معرض سایش و فرسودگی قرار می‌گیرند. بنابراین سنگ‌های جنس خوب نظیر مرمر و گرانیت، از سایش کمتری برخوردار هستند. این سنگ‌ها علاوه بر زیبا کردن طبقات و پله‌ها، در برابر رفت و آمد بسیار مقاومت خوبی نشان می‌دهند.

سنگ‌های پله باید از تخلخل بسیار کمی برخوردار باشند. زیرا در اثر شستشوی مداوم، مواد شوینده وارد تخلخل‌ها شده و سنگ‌ها آسیب می‌بینند. سنگ‌هایی که در پله‌ها و کف ساختمان به کار برده می‌شوند، از نظر زیبایی باید از یک جهت بریده شده باشند. این قابلیت در بسیاری از سنگ‌های رسوبی و دگرگونی به چشم می‌خورد.

استفاده از سنگ در نمای دخلی ساختمان
استفاده از سنگ در نمای داخلی ساختمان

استفاده از سنگ در نمای خارجی ساختمان

علاوه بر نمای داخلی، اصولاً دکوراسیون یا نمای خارجی هم نیاز به زیباسازی خواهد داشت. برای استفاده از سنگ‌ها در نمای خارجی، باید حتما سنگی مقاوم و بادوام به کار برده ‌شود. زیرا سنگ‌ها علاوه بر زیبا کردن ساختمان، باید از ساختمان هم در برابر تغییرات جوی به خوبی محافظت کنند. علاوه بر شرایط جوی، عوامل دیگری نظیر تابش نور خورشید و گرد و غبار به سنگ‌ها آسیب می رسانند، همچنین از مقاومت سنگ‌ها می‌کاهند. بهترین و مقاوم‌ترین سنگی که در این بخش مورد استفاده قرار می‌گیرد، سنگ تراورتن است. این نوع سنگ گزینه‌ای بسیار مناسب و ایده آل در نما کاری ساختمان به حساب می‌آید.

نقش سنگ در دیوارهای داخلی یا نمای داخلی

بسیاری از سنگ دوستان علاقه شدیدی به استفاده از سنگ در نمای داخلی ساختمان یا دیوارهای داخل و یا پیاده سازی ستون سنگی در دکوراسیون داخلی ساختمان دارند. به عقیده آنها وجود سنگ در محیط داخلی علاوه بر اینکه ظاهر زیبا و شکیلی را به منزل یا مغازه می‌بخشد، محیط و دمای داخل را هم خنک می‌کند. زیرا سنگ‌ها جذب گرمای بسیار پایینی دارند و به راحتی خنک می‌شوند. سنگ‌ها این خنک بودن را هم به محیط انتقال می‌دهند. پس بهتر است از سنگ‌ها در مناطقی با آب و هوای گرم برای مطبوع نگه داشتن محل زندگی در نمای داخلی استفاده کرد.

در پوشش‌های داخلی از سنگ در سرویس‌های بهداشتی، سالن های غذاخوری، آشپزخانه‌ها، ساختمان‌های اداری و غیره استفاده می‌شود. چون سنگ‌ها برای نمای داخلی استفاده می‌شوند، باید دارای سطحی جلا خورده و زیبا باشند، تا زیبایی را به محیط هدیه دهند. این سنگ‌ها باید تخلخل بسیار کمتری هم دارا باشند. یکی از متداول ترین کاربردها، استفاده از سنگ در طراحی شومینه است که جلوه بسیار زیبایی را به دکوراسیون داخلی ساختمان می‌بخشد.

استفاده از سنگ در نمای ساختمان
استفاده از انواع سنگ برای زیباسازی دکوراسیون داخلی

استفاده از سنگ در نمای ساختمان در بخش دیوارهای حائل و شالوده

اصولاً در ساختمان‌ها برای جدا کردن بخش‌های مختلف از سنگ‌ها استفاده می‌کنند. به دیوارهایی که حکم  جداکننده را دارند، دیوار حائل گفته می‌شوند. همانطور که از نام این دیوار بر می‌آید، یک نوع دیوار تقسیم کننده دو بخش است. در دیوارهای حائل باید از سنگ‌هایی با مقاومت فشاری بسیار بالا و وزن مناسب استفاده شود.

سنگ‌هایی با تخلخل بالا یا دارای لایه بندی‌های زیاد و سنگ‌های انحلال پذیر به هیچ عنوان برای استفاده در این مورد مناسب نیستند. زیرا از مقاومت کمتری برخوردارند. در نتیجه امکان ریزش آنها بالا می‌‍‌‌‌رود. در بیشتر مواقع سنگ‌های آهکی دولومیتی و ماسه سنگ‌ها یک انتخاب ایده آل برای شالوده و دیوار به حساب می‌آیند.

عوامل مهم در استفاده از سنگ در نمای ساختمان

سنگ‌هایی که به عنوان سنگ نما به کار برده می‌شوند، باید دارای یک سری شرایط و ویژگی‌های خاص باشند که در ادامه به مهمترین آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

توجه به شرایط آب و هوایی

قاعدتاً در انتخاب سنگ به خصوص سنگ نمای خارجی ساختمان باید حتما شرایط آب و هوایی منطقه سنجیده شود. به عنوان نمونه در مناطقی که شرایط جوی آنها متزلزل است، یعنی به صورت مداوم در معرض طوفان‌های شدید یا شن هستند، باید از سنگ‌هایی با مقاومت بالا در برابر سایش استفاده شود.

توجه به ترکیبات معدنی سنگ

مواد معدنی که در سنگ‌ها به کار رفته شده بسیار مهم و اساسی می‌باشد. زیرا مواد معدنی مضر همانند سنگ آهنی که در درون سنگ‌های نما وجود دارد، در برابر هوای آزاد اکسید شده و خیلی زود سنگ را دچار فرسایش می‌کند. پس بررسی ترکیبات سنگ و مطابقت دادن با شرایط جوی بسیار کمک شایانی خواهد کرد.

استفاده از سنگ در نمای ساختمان
ویژگی های سنگ مناسب برای نمای ساختمان

داشتن قابلیت برش و صیقل مهمترین عامل برای استفاده از سنگ در نمای ساختمان

سنگ‌هایی که در نما به کار برده می‌شوند، باید دارای قابلیت برش و صیقل باشند. زیرا مطابق با اندازه و ابعاد مورد نظر در دکوراسیون داخلی و خارجی، سنگ‌ها برش می‌خورند.

داشتن رنگ ثابت

اصولاً سنگ‌هایی که در دکوراسیون خارجی منزل استفاده می‌شوند، در اثر تابش مستقیم نور خورشید یا برف و باران به مرور تغییر رنگ می‌دهند. پس سنگ‌هایی که در این زمینه به کار برده می‌شوند، باید دارای ثبات رنگی بالایی باشند و به راحتی رنگ  آنها از بین نرود. در واقع، این مساله یکی از اصول مهم استفاده از سنگ در دکوراسیون داخلی و خارجی است.

چسبندگی بالا

از دیگر ویژگی و شرایط برای استفاده از سنگ در نمای ساختمان ، قابلیت چسبندگی بالای سنگ‌ها می‌باشد. به همین دلیل همیشه نمایندگی‌های سنگ، به شما سنگ‌هایی با تخلخل را به عنوان سنگ نما پیشنهاد می‌دهند. زیرا چسبندگی این سنگ‌ها به ملات بسیار بیشتر است.

‌قابلیت اجرایی سریع و آسان

سنگ‌هایی که در نمای ساختمان، چه داخلی و چه خارجی به کار برده می‌شوند، باید سبک باشند. زیرا علاوه بر اینکه حمل و نقل آنها آسان‌تر انجام می‌شود، اجرای سریع و آسان‌تری را هم به همراه خواهند داشت.

توانایی ترمیم پذیری

نمای خارجی ساختمان در برابر عوامل آسیب زای فراوانی قرار می‌گیرد. همین امر موجب ترک خورده یا شکست سنگ می‌گردد. پس بهتر است سنگ از جنسی باشد که به راحتی ترمیم و مرمت گردد.

امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

دو × یک =

نوشتهٔ پیشین
طراحی نماهای مدرن پس از بازسازی بنا
نوشتهٔ بعدی
ام دی اف خام چیست و چه ویژگی‌ها و کاربردهایی دارد؟
×

ارسال پیام در واتس‌اپ

× واتس‌اپ