تفاوت بازسازی خانه و نوسازی خانه چیست؟

شاید شما هم از آن دسته افرادی باشید که احساس می‌کنید منزلتان احتیاج به کمی تغییرات دارد. اما مطمئن نیستید که از میان بازسازی و نوسازی ساختمان کدام گزینه، مناسب منزل شما است. بسیاری از افراد از عبارت بازسازی ساختمان و نوسازی ساختمان به جای هم استفاده می‌کنند. اما بهتر است بدانید که این دو نه تنها از نظر واژگان بلکه از نظر عملیات اجرایی هم با هم متفاوت هستند. در این مقاله تصمیم به شرح آنها گرفته‌ایم شاید نزد خود فکر کنید که تفاوت این کلمات آنقدرها هم با اهمیت نیست، اما از نظر فنی تفاوت‌های مهمی بین  اقدامات بازسازی و نوسازی وجود دارد.

بازسازی چیست؟

بازسازی که در زبان لاتین به RESTORATION شناخته می‌شود، به انجام اقدامات فنی به منظور دوام بخشیدن و زنده کردن یک ساختمان یا سازه قدیمی و فرسوده گفته می‌شود. اصولاً در تخصص معماری، بازسازی یک ساختمان به معنای مرمت کردن آن به حساب می‌آید. درست است که از مرمت بیشتر در مورد بناهای تاریخی سخن به میان می آوریم، اما بازسازی هم به همان معناست. در بازسازی ساختمان بخش‌هایی که نیاز  به تعمیر دارند یا آسیب دیده‌اند مورد بازسازی و مرمت قرار می‌گیرند. مرمت نه تنها شامل ساختمان‌های قدیمی نمی‌شود، بلکه ساختمان‌های مدرن هم گاهی نیاز به بازسازی دارند.

علل بازسازی ساختمان

هر یک از فرآیندهای بازسازی و نوسازی ساختمان به علل متفاوتی صورت می‌گیرند. بازسازی ساختمان علاوه بر اینکه ایمنی بهتری برای منزل شما ایجاد می‌کند، می‌تواند فرسوده شدن دیوارها، تخریب کف ساختمان و حتی فرسایش پله‌ها را از بین ببرد. دلایل دیگری مانند دل زدگی یا خسته شدن از محیط ساختمان هم از دیگر دلایل بازسازی ساختمان است. حال این بازسازی می‌تواند مربوط به کل ساختمان باشد یا فقط بازسازی نمای داخلی یا بخشی از ساختمان، مانند پذیرایی را شامل شود. عملیاتی که در بازسازی ساختمان انجام می‌شود، عبارتند از: تعمیر ساختمان‌های قدیمی، تعمیر تاسیسات ساختمان قدیمی، تغییرات در نورپردازی ساختمان، تغییر ظاهر ورودی ساختمان، مرمت کردن نمای ساختمان، بازسازی راه پله و سایر مسیرهای داخلی و خارجی ساختمان.

نوسازی چیست؟

نوسازی هم که در زبان لاتین به RENOVATION شناخته می‌شود، به معنای نو کردن می‌باشد. یعنی فرایند تجدید ساختمان یا سازه با ساختارهای نو که جای ساختارهای قدیمی را می‌گیرند. اصولاً در مواردی که ساختار کلی ساختمان مشکلی ندارد اما هدف از تغییرات، ایجاد نمایی جدید و نو برای ساختمان است از اصطلاح نوسازی استفاده می‌گردد. انجام تغییرات و اضافه کردن عناصر جدید یکی از مهم‌ترین اقدامات نوسازی ساختمان است.

تفاوت بازسازی و نوسازی ساختمان
تفاوت بازسازی و نوسازی ساختمان

نوسازی ساختمان دقیقا زمانی باید انجام گردد که شما ساختار اصلی منزل خودتان را دوست دارید، اما قصد دارید که کمی آن را امروزی و مدرن جلوه دهید. مثلاً برای آن سقف جدید بزنید یا در حمام‌تان دوش جدید نصب کنید. در نوسازی اسکلت و قالب اصلی ساختمان تغییری نمی‌کند. بنابراین انجام نوسازی ساختمان در مواردی منطقی و مقرون به صرفه می‌باشد.

تفاوت بازسازی و نوسازی ساختمان

شاید تعجب کرده باشید که چرا هنگام تعریف بازسازی خانه از تغییر دکوراسیون، نصب کاغذ دیواری و خدمات مشابه با آن حرفی نزدیم. علت این موضوع آن است که چنین کارهایی در دسته نوسازی قرار می‌گیرند نه بازسازی.

  • اصولا هزینه‌های بازسازی نسبت به نوسازی بسیار بیشتر می‌باشد. زیرا در بازسازی به تغییرات گسترده و ساخت و سازهای پیچیده نیاز داریم. همچنین در بعضی مواقع نیاز به مجوز از شهرداری می‌باشد، که آن هم ممکن است هزینه‌ای مضاعف داشته باشد.
  • موضوع دیگری که بین پروژه‌های بازسازی و نوسازی ساختمان تفاوت ایجاد می‌کند زمان است. اصولا بازسازی ساختمان نیاز به مدت زمان بیشتری دارد و حتی معمولا چندین ماه طول می‌کشد تا به اتمام برسد. در حالیکه یک پروژه نوسازی در مدت زمان خیلی کوتاه‌تری انجام می‌گردد.
  • در پروژه‌های نوسازی معمولاً فقط بعضی قسمت‌های داخلی ساختمان نیاز به تغییر دارند. اما در بازسازی، یک ساختمان فرسوده و غیرقابل سکونت تخریب می‌گردد تا بنایی نو و مدرن ساخته شود. اما در نوسازی ساختمان یک یا چند قسمت از ساختمان ممکن است نیاز به تغییرات ظاهری داشته باشند. در پروژه‌های نوسازی اصولاً برای نمای بیرونی یعنی محوطه بیرونی عملیات اجرا می‌گردد. مانند ساخت یک آشپزخانه کوچک نزدیک تراس یا جایگزینی بخشی از نمای ساختمان که بر اثر رطوبت تخریب شده است.
  • در بیشتر مواقع پروژه‌های بازسازی و نوسازی ساختمان به موازات هم و برای تکمیل یکدیگر به کار می‌روند. برای نمونه ممکن است شما تمایل داشته باشید که حمام خودتان را بازسازی کنید و تنها با کمی تعمیرات آن را به شکل اصلیش نگه دارید. اما با اضافه کردن یک وان جدید کمی هم آن را نو و به روز کنید که در اینجا اصطلاحاً به این عملیات نوسازی می‌گویند.
مراحل بازسازی و نوسازی ساختمان
مراحل بازسازی و نوسازی ساختمان

مراحل انجام بازسازی و نوسازی ساختمان

اول باید این نکته را بدانید که قبل  از انجام هر فعالیتی در ارتباط با بازسازی حتماً باید نقشه خانه را به خوبی بررسی کنید و اقداماتی که قصد انجام آن را دارید بشناسید، قرارداد بازسازی ساختمان را آماده کنید. سپس آن‌ها را به افراد متخصص در این زمینه بسپارید.

مرحله اول

در وهله اول باید قسمتی که قصد بازسازی آن را دارید تخریب کنید. شاید این عمل در ابتدا ساده به نظر بیاید. اما به طور قطع می‌توان گفت که یکی از سخت‌ترین و حساس‌ترین مرحله بازسازی ساختمان است و حتما باید توسط افراد متخصص انجام شود.

مرحله دوم

این مرحله که در واقع مرحله ساخت شناخته می‌گردد، متخصصان باید طبق خواسته‌ی مالک یا کارفرما با دقت کامل به ساخت بپردازند. در این مرحله بهترین گزینه انتخاب دیوارها و سقف‌های از پیش ساخته شده مانند سقف کناف می‌باشد.

مرحله سوم

در صورتی که از سقف‌های کاذب و یا ساخته شده یا دیوار جدیدی استفاده نکردید، باید بررسی کنید که آیا قسمت‌های بازسازی شده نیازی به گچکاری دارند یا خیر. در صورتی که نیاز به گچ کاری داشته باشند باید از مرغوب‌ترین نوع گچ در آن به کار ببرید. زیرا قسمت‌هایی که بازسازی می‌شوند نسبت به سایر قسمت‌ها بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرند.

مرحله آخر

نقاشی ساختمان مرحله آخر می‌باشد. البته قبل از نقاشی بهتر است از صاف بودن سطح دیوار اطمینان حاصل کنید. زیرا در صورت صاف نبودن باعث می‌شود، حالتی موج برداشتن بر روی دیوار ایجاد گردد. در این حالت بهتر است با سنباده کشیدن بر روی آن نقص‌های آن را برطرف کنید.

امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

5 × 2 =

نوشتهٔ پیشین
نصب اجاق گاز رومیزی یا روکار و نکات مربوط به آن
نوشتهٔ بعدی
روش پاک کردن لکه‌های چربی و آلودگی از روی کابینت
×

ارسال پیام در واتس‌اپ

× واتس‌اپ