در این نوشتار قصد داریم تا شما را با انواع روکش ام دی اف ، ویژگیها و کاربردهای هر یک آشنا کنیم. این مطالب به شما کمک میکند تا اطلاعات بیشتری درباره این روکشها به دست بیاورید و بدانید که کدام تختههای ام دی اف برای کار و یا ساخت انواع کابینت MDF شما مناسب است، همچنین کاربرد، نقاط ضعف و قوت آن را بشناسید.
mdf چیست؟
mdf مخفف عبارت تخته فیبر با چگالی متوسط است، که در دسته محصولات چوبی قرار میگیرد. همانطور که میدانید روکش ام دی اف از فرآوردههای چوبی است. یعنی برای تولید آن از چوب استفاده میشود. در تولید آن قسمتهای فیبری، چوبها را به صورت چوب خورده در میآورند و این خرده چوبها را شسته و از صافی، مانند صافی آهنربایی رد میکنند. علت این کار این است که اگر قطعات آهنی و فلزی در آنها هست، جدا شود. سپس خرده چوبهایی که در هوای گرم خشک شده را از مشها عبور میدهند. مشها وظیفه دسته بندی خرده چوبها را در اندازه مختلف به عهده دارند.
انواع روکش ام دی اف
پس از دستهبندی، خرده چوبها به شکل ورقهای متعددی در میآیند و روکشهای مختلفی بر روی آنها کشیده میشود. هر کدام از این ورقهای mdf دارای روکشهای متنوعی هستند. این روکشها به عنوان پوشش نهایی ام دی اف شناخته میشوند و دارای انواع طبیعی و مصنوعی میباشند، که هر کدام خصوصیات و کاربردهای منحصر به فردی دارند. پرکاربردترین روکشهای ام دی اف در ایران بیشتر روکشهایی با انواع مصنوعی هستند.
روکش ام دی اف چوب طبیعی
این روکش طی عملیات و فرآیند خاصی تهیه میشود. نحوه تهیه آن به این صورت است که بعد از پخت چوبها در بخار یا آب داغ، گرده بینه مرغوب چوبی را با روشهای تراشه گیری به لایهها و ورقههای نازک چوب در میآورند. این نوع روکش چوب، عمر بسیار طولانی دارد و بهراحتی قابلیت تجدید رنگ و ترمیم دارد. چون کابینتهایی که با چوبهای طبیعی ساخته میشوند بسیار گران قیمت هستند و زمان زیادی صرف ساخت آنها میشود، پس نمیتوان از تمام چوب استفاده کرد. بلکه برای برطرف کردن این معایب، از روکش چوب طبیعی استفاده میکنند. تنها عیبی که از این روکش میتوان گرفت این است که در برابر رطوبت مقاومت خوبی ندارد. همچنین باید مراقب باشید در مقابل اشعه خورشید قرار نگیرند. زیرا پس از مدتی تغییر رنگ میدهند و پوسته پوسته میشوند. یکی از رایجترین روکشهای چوبی، چوب ملچ و چوب راش میباشند که موجب زنده و طبیعی جلوه کردن کار میشود.
روکش ام دی اف چوب مصنوعی
جنس این روکش از کاغذ یا ورقههای نازک از جنس پی وی سی است. این روکش از طرحها و رنگهای مختلف ایجاد میشوند و نسبت به روکشهای چوبی در برابر حرارت و رطوبت مقاومت بالایی دارند. استفاده از این نوع روکش بسیار رایج شده است و اکثر صفحات و ورقهای ام دی اف با این روکش پوشانده میشوند. این روکشها دارای انواعی هستند که در اینجا به بررسی هر کدام میپردازیم.
روکش ام دی اف ترموپلاستیک
این روکش یکی از محبوبترینها در میان روکشهای مصنوعی چوب است. این نوع روکش در نقشها و طرحهای متنوع و ساده وجود دارد، دارای ضخامت زیادی است و روی نئوپان و ام دی اف کار میشود. تنوع رنگ این روکش به حدی بالاست که گاهی تمایز این روکش با چوب طبیعی بسیار سخت میشود. به دلیل انعطاف پذیری بالا، این روکش بیشتر برای ساخت نوار لبه و روکش کردن پروفیلها و نوار لبههای فرم دار و فرز خورده مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع روکش ها شامل روکش پی وی سی و ورقهای اکرولیک است که روکش pvc یکی از پرمصرفترین آنها میباشد.
روکش اکرلیک
همانطور که گفتیم اکرلیک یکی از روکشهای ترموپلاستیک با خاصیت انعطاف پذیری و شکل پذیری بسیار بالا است. این روکش نسبت به روکشهای دیگر، مانند روکشهای هایگلاس جذابتر و براقتر هستند و از نظر استحکام بسیار مقاوم میباشند .چون این روکش در مقابل مواد شیمیایی و اسیدی از خود واکنشی نشان نمیدهد و همچنین در برابر رطوبت مقاوم است، بسیار مورد استقبال قرار میگیرد. از دیگر مزیتهای آن این است که به راحتی با دستمال مرطوب تمیز میشود.
روکش pvc پلی وینیل کلراید
این نوع روکش، یک نوع پلاستیک با کاربرد بسیار زیاد است. چون پی وی سی ارزان بوده و به راحتی سرهمبندی میشود. بیش از ۵۰ درصد ساخت بشریت در ساختمان سازی از همین پی وی سی بوده است. در سالهای گذشته در بسیاری از مناطق، پی وی سی جایگزین بسیار خوبی برای مواد ساختمانی نظیر سیمان و سفال بوده است. روکشهای پلی وینیل کلراید دارای ضخامتهایی بین ۰،۲تا ۳ میلیمتر هستند. این روکش به خاطر قابلیت انعطاف پذیری بالا، به راحتی در درهای کابینت آشپزخانه و نوارهای لبه استفاده میشود. مقاومت این روکش در برابر حرارت و گرما بسیار پایین است، اما در مقابل رطوبت بالا است.
روکش لمینت
یکی دیگر از روکشهای مصنوعی روکش لمینت میباشد که خود آن به سه دسته لمینت فشرده، لمینت تحت فشار بالا و لمینت فشرده پیوست تقسیم میگردد. این سه دسته خصوصیات تقریبا شبیه به هم دارند، اما در بعضی ویژگیها مقداری با هم فرق دارند که در اینجا توضیح مختصری درباره انواع روکش لمینت میدهیم.
لمینتهای تحت فشار بالا یا HPL
این روکشها از ورقهای کاغذی کرافت ایجاد و ساخته میشود. در ساخت لایههای زیری و میانی آنها از رزین استفاده میکنند. لایههای رویی و در واقع لایههای سطحی، از کاغذ تزیینی یا کاغذهای دکوری میباشد. این روکشها در حالت استاندارد به صورت ساده تولید میشوند، اما در انواع مات و براق هم در بازار وجود دارند. در ساخت آنها از هیچ مواد افزودنی استفاده نمیشود. از معایب مهم آن، قابل انعطاف نبودن است. این عیب موجب شده برای روکش کردن قسمتهای لبه دار، به شکل گرد و فرم دار استفاده نشود. لمینت تحت فشار بالا، در برابر رطوبت و حرارت بسیار نفوذپذیر هستند. از نظر قیمت مقرون به صرفه نمیباشند چون قیمتشان بالاست.
لمینت فشرده
این نوع روکش همانند و شبیه روکش قبلی است، تنها تفاوت آن این است که از لایههای زیادتری تولید شده و تحت فشار بالاتری ساخته میشوند. لمینت فشرده نسبت به لمینت تحت فشار بالا مقاومت بالاتری در برابر رطوبت و حرارت دارند.
لمینتهای فشرده پیوست یا CPL
این لمینت مشابه بقیه لمینتها هستند، با این تفاوت که در مرحله تولید با پرسهای غلطکی و به شکل رول ساخته میشوند و انعطاف پذیر هستند.
روکش ملامینه
این روکش، یکی از رایجترین انواع روکش ام دی اف به حساب میآید. به خاطر وجود چسب ملامین فرم آلدائید در تهیه این روکشها برای چسباندن آنها بر روی ام دی اف، دیگر نیازی به چسب مجدد نیست. این روکش هم، از نظر قیمت نسبت به بقیه روکشها مناسبتر است و قابلیت شستشو دارند. این روکشها به دلیل مقاومت بالا و ظاهر بسیار خوب در بین مردم محبوبتر هستند.
ورق یا روکشهای کاغذی
ورق یا روکش کاغذی از روکشهایی هستند که بسیار کمتر استفاده میشوند. این روکش با چاپ طرحهایی بر روی نئوپان ایجاد میشود. به دلیل نازک و ضعیف بودن، این دسته از روکشها زیاد مورد استقبال قرار نمیگیرند. کاربرد آنها بیشتر در قسمت کفیهای زیر تخت خواب میباشد. این روکش از ارزانترین انواع روکشها به حساب میآید و به خاطر این قیمت پایین در لوازم و مبلمان ارزان قیمت استفاده میشود.
روکش ام دی اف هایگلاس
این روکش در واقع یک نوع از ام دی اف است. این روکش از جنس لایه پلکسی گلاس است. پلکسی گلاس نوعی پلاستیک شبیه شیشه بسیار شفاف است، اما نسبت به شیشه سبکتر و مقاومتر است. تفاوت اساسی روکش هایگلاس در شکل ظاهری و براق بودن آن است. از این دسته از روکشها میتوان برای طراحی و ساخت انواع کابینت های گلاس برای آشپزخانهها اسفتاده کرد.
روکش کامپوزیت
روکش کامپوزیت از دیگر روکشهایی است، که هر از گاهی در ساخت ورق ام دی اف به کار برده میشود. در واقع در طرحهایی که قصد دارید به شکل سنگ یا مواردی که مشابه آن باشد، مورد استفاده قرار میگیرند.
روکش لترون
این روکش نیز از انواع روکشهای مصنوعی به حساب میآید. این روکش به صورت ساده و مات و براق تولید میشود. چون روکشهای لترون در تنوع و رنگهای مختلفی هستند، برای هر دکوراسیون مورد توجه قرار میگیرند. این روکش به دلیل مقاومت پایین در برابر سایش و خراشیدگی و حرارت نسبت به بقیه ورقها، قیمت کمتری دارد. موارد استفاده از آن، در ساخت نوار لبهها و روکش کاری پروفیلها میباشد.
روکش ام دی اف uv
روکش uv جدیدترین روکش، ام دی اف به شمار میآید. همه روکشهایی که تا اینجا مورد بررسی قرار دادیم، در برابر نور خورشید مقاومت چندان بالایی نداشتند. البته این اصلا به این معنا نیست که کیفیتشان نامرغوب است. بلکه یک خصوصیات ذاتی برای آنها به حساب میآید. اما در این روکش چنین مشکل و نقطه ضعفی وجود ندارد. این روکش از ۹ لایه ساخته شده و مانند، های گلاس، براق است. به همین دلیل گرانتر میباشد. این نوع روکش بیشتر در اداراتی که با نور خورشید مستقیم، در تماس هستند استفاده میشود. زیرا روکش UV، اشعه ماورای بنفش را به خوبی دفع میکند.
سخن پایانی
آنچه که در این مقاله به آن پرداختیم، معرفی انواع روکشهای ام دی اف بود. ام دی اف در ساخت سازههای چوبی، مانند انواع کابینت ام دی اف، مبلمان، کمد و غیره استفاده میشود. شرکت آرشام دکور با ارائه بهترین ورقها و روکشهای ام دی اف توانسته است، در ساخت انواع مبلمان و کابینت و کمد حرف اول را بزند. برای سفارش انواع خدمات مرتبط با دکوراسیون داخلی و کابینت آشپزخانه در تهران میتوانید به آرشام دکور اعتماد کنید.
مقالات مرتبط :